lauantai 20. marraskuuta 2010

Laktoosi-intoleranssi on yleisempää kuin maidon sietäminen

Maitosokeri eli laktoosi on imeväisikäisille tärkeä energianlähde. Maitotuotteet kuuluvat myös useimpien aikuisten suomalaisten jokapäiväiseen ruokavalioon. Jotta elimistö voisi käyttää laktoosia hyväkseen, se täytyy pilkkoa suolistossa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Tätä pilkkomistehtävää suorittaa laktaasientsyymi.

Maitosokeria pilkkova laktaasientsyymi on aktiivinen lapsuusiässä, mutta se häviää usein suurimmaksi osaksi tai lähes kokonaan aikuistuessa. Tällöin elimistö ei pysty enää pilkkomaan laktoosia, jolloin se kulkeutuu pilkkoutumattomana paksusuoleen. Paksusuolessa bakteerit hajottavat laktoosin hapoiksi, vedeksi ja kaasuiksi aiheuttaen vatsaoireita. Tällöin puhutaan laktoosi-intoleranssista. Toisaalta suurella osalla suomalaisväestöä laktaasientsyymin toiminta säilyy läpi aikuisiän ja maitotuotteiden käyttäminen ei aiheuta oireita.

Pohjoismaissa ja Euroopassa laktoosin sieto vielä aikuisiässäkin on hyvin yleistä ja esimerkiksi Suomessa ainoastaan 17 % väestöstä kärsii laktoosi-intoleranssista. Maailmanlaajuisesti tilanne on kuitenkin päinvastainen ja laktoosi-intoleranssi onkin globaalisti laktoosin sietoa yleisempi tila. Oheisesta kuvasta näkyy laktoosi-intoleranssin esiintyvyys eri puolilla maailmaa.















Kuva: Laktoosi-intoleranssin esiintyvyys maailmanlaajuisesti (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Laktoseintoleranz-1.svg)

Laktoosin sietäminen on geneettisesti määräytyvä ominaisuus. Euroopassa laktoosin sietoon yhdistyy vahvasti laktaasigeenin säätelyalueella sijaitseva geenimuoto −13910*T. Tämän geenimuodon on arveltu syntyneen Balkanin ja Keski-Euroopan välimaastossa noin 7500 vuotta sitten ja sen ajatellaan yleistyneen väestössä siinä vaiheessa, kun laiduntamiskulttuuri ja maidon käyttö ravinnoksi on lisääntynyt. Toisin sanoen laktoosin sietäminen on ollut historian saatossa edullinen ominaisuus, mikä on edesauttanut sen yleistymistä väestötasolla. Laktoosin sietoa pidetäänkin malliesimerkkinä viimeaikaisesta evoluutiosta ja hyödyllisen geneettisen ominaisuuden valikoitumisesta väestössä. Laktoosi-intoleranssi on puolestaan geneettisesti ihmisen alkuperäinen ominaisuus.

Viitteet:
Enattah NS et al. (2002) Identification of a variant associated with adult-type hypolactasia. Nat Genet. 30:233-7.
Itan Y et al. (2009)The Origins of Lactase Persistence in Europe. PLOS Comput Biol. 5: e1000491.
Wikipedia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti