tiistai 12. huhtikuuta 2011

Geenitestistä tukea kolesterolilääkitykseen



Statiinit ovat keskeinen lääkeaineryhmä korkean kolesterolin hoidossa. Kuten muihinkin lääkkeisiin, myös statiinien käyttöön liittyy haittavaikutuksia. Eräs statiinien käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista on myopatia, joka ilmenee lihaskipuna, lihasten arkuutena ja heikkoutena tai lihaskramppeina. Lisäksi myopatiapotilaiden kreatiinikinaasientsyymin pitoisuudet ovat koholla. Joissain tapauksissa myopatia voi edetä rabdomyolyysiksi, joka on henkeä uhkaava tila.

Statiinilääkehoitoon liittyvä myopatia-alttius on vahvasti geneettinen ominaisuus. Parhaiten on osoitettu SLCO1B1-geenin ja simvastatiini-lääkkeen välinen yhteys. Suurilla simvastatiiniannoksilla (80 mg) jopa 18 % potilaista, joilla oli kaksi SLCO1B1-geenin riskialleelia (homotsygootti C/C) sai myopatian. Sen sijaan yksi riskialleeli (C/T) nostaa myopatian riskiä vain hiukan (3 %) verrattuna sellaisiin potilaisiin, joilla ei ollut yhtään SLCO1B1-geenin riskimuotoa (0,6 %) (SEARCH Collaborative Study Group 2008). SLCO1B1:n geenimuoto altistaa myopatialle myös muita statiineita käytettäessä, mutta hiukan vähemmissä määrin. Nykyisten suositusten mukaan statiinien käyttö suurina päiväannoksina ei olekaan suositeltavaa sellaisilla henkilöillä, joilla on suuren riskin C/C-geenimuoto.

SLCO1B1-geeni koodittaa erästä siirtäjäproteiinia, joka siirtää elimistön omia aineita sekä lääkeaineita maksaan. Geenin C-muoto aiheuttaa aminohappomuutoksen, joka heikentää tämän siirtäjäproteiinin kykyä kuljettaa statiinia verenkierrosta maksaan. Tämän seurauksena statiinin pitoisuus verenkierrossa nousee, mikä johtaa lisääntyneeseen myopatian riskiin.

Suomessa on noin 600 000 statiinin käyttäjää. Heistä arviolta 24 000:lla on korkean riskin C/C-geenimuoto ja 190 000:lla myopatian riskiä jonkin verran lisäävä C/T-geenimuoto. SLCO1B1:n geenitestillä voidaan havaita helposti ja nopeasti henkilöt, joilla on suuri riski myopatiaan ja tämä voidaan ottaa huomioon korkean kolesterolin hoitoa suunniteltaessa.

Statiinimyopatian geenitesti on erinomainen esimerkki siitä, kuinka genetiikan avulla voidaan parantaa lääkehoidon turvallisuutta. Tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän geeneihin perustuvia työkaluja lääkehoidon tukena. Geenitestien avulla voidaan arvioida paitsi lääkkeiden turvallisuutta, myös niiden tehoa ja oikeaa annostelua. Lisäksi yhä useammin geeniperimän vaikutus otetaan huomioon jo lääkekehityksen aikana, jolloin lääkkeet voidaan kohdistaa mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti kunkin potilaan geeniperimään perustuen. 

Statiinimypatian riskiä kartoittava Statinguide-geenitesti on saatavilla Geenitesti.fi – verkkokaupasta toukokuussa 2011.

Kirjallisuutta:
SEARCH Collaborative Study Group. SLCO1B1 variants and statin-induced myopathy – a genomewide study. N Engl J Med 2008;359:789-99.

Niemi M. Geenimuunnos statiinien aiheuttaman myopatian takana. Duodecim 2009;125:241-3.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti