tiistai 16. helmikuuta 2010

DeCODElla uudet omistajat

Aikaisemmin kirjoitimme islantilaisen deCODE-geenitutkimusfirman konkurssista, mutta yritys on nopeasti löytänyt uudet omistajat. DeCODEn ostajana on konsortio Saga Investments LLC, joka muodostuu investointiyrityksistä (mm. Polaris Ventures ja ARCH Venture Partners). Lehdistötiedotteen perusteella ”uuden” deCODEn fokus ei merkittävästi muutu, sillä yritys keskittyy jatkossakin ihmisgenetiikkaan ja tämän pohjalta kehitettäviin sovelluksiin ihmisten terveyden parantamiseksi. Yrityksellä on nyt uusi toimitusjohtaja Earl “Duke” Collier, joka on aikaisemmin toiminut mm. Genzymellä. DeCODEn perustaja, tutkijalääkäri Kari Stefansson, siirtyy toimitusjohtajan pallilta tutkimuspuolen johtoon.

Mielenkiinnolla odotamme, kuinka uusi omistus ja johto saavat käännettyä vuosi kausia tappiollisena toimineen firman kannattavaksi yritystoiminnaksi. DeCODEn tieteellisessä annissa genetiikalle ei ole ollut mitään vikaa, mutta geneettisten riskivariaatioiden löytymisestä kaupalliseen sovellukseen on vielä hyvin pitkä matka. Tammikuussa julkaistusta lehdistötiedotteesta ei käy ilmi, aikooko yritys muuttaa toimintastrategiaansa millään tavalla. Joka tapauksessa heillä on käytössä mahtava tietopankki islantilaisten terveystiedoista DNA:n kera.

DeCODEn verkkosivustojen perustella yritys näyttäsi edelleen jatkavan geenitestauksen myymistä suoraan kuluttajille (deCodeMe). Olisi erittäin mielenkiintoista tietää kuinka paljon asiakkaita tällä palvelulla on ollut. Testipatteristo on hyvin samankaltainen kuin amerikkalaisilla kilpailijoilla Navigenicsilla ja 23&me:llä. Varmaa kuitenkin on, että kuluttajille suunnatulla geenitestauksella ei mitenkään voida peittää yrityksen tämänhetkisiä tutkimuskuluja. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan deCODEn ponnistuksia muuttaa mielenkiintoinen ja korkeatasoinen geneettinen tutkimus kaupallisesti kannattavaksi liiketoiminnaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti